En regattarapport; VM Toronto

Ronnyt/ oktober 10, 2014/ Rapporter fra regattabanen

Sølv! Det er jeg veldig godt fornøyd med. Toronto var en veldig fin by, og National Yacht Club en bra arrangør.

Det var 35 båter på startstreken etter at noen måtte trekke seg grunnet en enorm storm som sendte 4-5 2.4mR på vannet i ukene før mesterskapet. Godt at noen Europeere ville selge både, båt og master slik at ivrige eiere igjen kunne seile etter mesterskapet. Seilingen foregikk på Lake Ontario, en av de minste lakene i område. Men, ja den er svær. Niagara Falls renner ut her, og dvs at ca 20% av alt ferskvann renner inn i Lake Ontario hvert år. Store forhold.

Vinden var lett i begynnelsen, før den økte til mellomvind mot slutten. For meg et perfekt scenario. Vi begynte med tuneup på mandagen. Etter en del trøbbel med starten for arrangøren kom vi i gang. Erfaringsmessig er det mange som tyvstarter, og jeg valgte å gjøre det samme for å beholde meg i den posisjonen jeg var i før feltet stakk av. En bra start og en ok første kryss. Det viste seg raskt at man måtte ut på en kant, og det skikkelig. Det kom hele tiden ny vind fra en av sidene. Og var du heldig kunne du få private vinder som ga deg stor ledelse. Jeg hadde god fart på lensen og seilte meg opp til en 3.plass. Følte at jeg hadde gode muligheter for bra prestasjon.

Dagene under VM begynte tidlig med planlagt start 10.00, men det var ingen vind første start og vi kom ikke i gang før utpå ettermiddagen. To seilaser ble gjennomført. I lett vind. Første racet ble jeg 14, slet litt med farten, og litt med at jeg plasserte meg dårlig på begge lensene. I dagens andre race rettet jeg opp i farten og seilte bedre på lensene. Det ble en 2.plass etter at Stellan ble disket etter en bunnmerkerunding. En bra start. Dag to ble det gjennomført 3 seilaser. Min beste dag med 5, 4, 2. Den oppmerksomme leser vil sikkert si at jeg gjorde veldig bra også siste dagen, men da var det kun to seilaser. Og jeg liker å gjøre det bedre i tre seilaser… Det var trygg og god seiling. Ingen stor risiko ble tatt. Det gjorde at jeg ga fra meg en mulig 1.plass i dagens andre løp. Men for meg var det viktig å holde meg topp 5. I det siste løpet for dagen kunne jeg også ha vunnet, hadde kryssen vært 100 meter lengre. Stellan hadde en kjempeledelse, som jeg reduserte til nesten null på 2.kryss. Veldig gøy å ta så mye igjen på Stellan, en kombinasjon av riktig plassering og fart. Men Stellan holdt ledelsen og forsvarte seg veldig bra på lensen inn mot mål.

P1010986
Den tredje dagen økte vinden litt til og vi fikk 3 flotte seilaser. Mine plasseringer ble 5, 1, 22. Det er alltid gøy å vinne, selv om jeg ikke var første båt i mål. Alan Leibel gikk først i mål, men han hadde en ganske klar tyvstart. Det ble en kamp mellom Helena og meg selv om det som viste seg å være seieren. Hun forsøkte å komme seg til lo for meg. Jeg svarte med en kraftig loff, og truet med å kjøre henne til USA hvis hun ikke ga seg med forsøkene på å gå til lo. Point taken og jeg gikk i mål en halv båtlengde foran henne. Min dårligste seilas kom etter seieren. Jeg fikk en dårlig start og ble liggende litt på etterskudd. Tidlig på 2.kryss hadde jeg muligheten til å gjøre en bra plassering, men valgte feil strategi og seilte meg heller ned noen plasser. Derfor var det veldig gøy å gjenreise æren med god seiling den siste dagen. Det ble to seilaser, 4 og 3. Det var veldig tett den siste dagen, vinden økte enda litt og Marko begynte å få opp farten. Han vant den første, ikke fordi han seilte raskere, men han tok større risiko og gikk lenger ut på den favoriserte kanten. Jeg valgte det litt tryggere for å kunne konsentrere meg om å seile trygt og ikke la verken Allan og Megan, som lå bak på resultatlisten, ta inn poeng på meg. I tillegg siden Helena også var bak meg i hele den første seilasen synes jeg at mitt valg var riktig. I den siste VM seilasen hadde jeg ingen formening om hvordan jeg lå. Jeg var litt skuffet over at både Stellan og Henrik hadde tyvstartet. Begge var nemlig mellom meg og Helena i seilasen før. Samtidig visste jeg at Stellan nå hadde litt press på seg. En halvdårlig seilas, og han måtte telle den. Som veldig mange andre ganger dette VM fikk jeg en bra start. Kjempet i første delen av et 10 båtsfelt. Inn mot merket ble det litt trangt, og jeg var nok litt unøyaktig inn mot merket og slapp noen båter på innsiden da jeg oversto. En veldig bra lens gjorde at jeg rundet 5 i bunn. Den andre kryssen ble veldig preget av et stort permanent skift til venstre. Jeg var til venstre for feltet, men kunne kanskje gått enda litt lenger sett i etterkant. Jeg tjente både båter og meter, men Allan Leibel som gikk helt til venstre meldte seg veldig på i kampen igjen. Jeg rundet 4 på toppen da jeg valgte å vike for Marko istede for å risikere å slå i le. Det har skjedd før at jeg ikke har stått opp merket. Helena rundet som nr.2. Og akkurat da ville hun tatt sølv. Men jeg kjempet nedover lensen. Jibbet vekk fra feltet og jeg tror Helena ble litt påvirket av jeg jibbet vekk. Hun følte at hun måtte passe både på meg og Marko, og hun endte opp midt mellom oss. Ingen god plassering, hun jibbet flere ganger og til slutt. Helt på mållinjen passerte både Marko og jeg henne. Sølvet var mitt!

Neste år er VM i Finland. Håper på stor deltakelse fra Norge. Håper også selv å være med. Og da skal jeg gi Stellan en skikkelig kamp om den gjeveste plassen.

Share this Post