Januar Intervjuet

Ronnyt/ januar 17, 2015/ Ukategorisert

Intervjuet: Harald Rolfsnes.IMGP1696

 

Hvordan ble du introdusert for 2,4mR?

Jeg ble kjent med båttypen ( mini 12-meter ) midt på 1980-tallet, og hadde lyst til å prøve den, men var opptatt med mye seiling i større båter, så det ble ikke noe av i første omgang.

Jeg kjente Ole B.Eide og visste at han hadde tegnet og bygget sin egen versjon. Ole seilte H-båt sammen med meg, bl. annet i VM like etter at han hadde blitt Nr. 6 i 2,4m-VM i Tønsberg 2001, så det ble noe prat om 2,4m-seiling. Jeg solgte H-båten våren 2002 etter å ha “brukt opp” alle jeg kjente som mannskap, og var blitt ganske lei av mannskapsproblemer gjennom flere år.

Rett før st.hans 2002 spurte Ole om jeg ville være med å seile NM i 2,4m for å få 20 deltagere i NM. Jeg møtte opp i Åsgårdstrand og fikk låne NOR 82 av Inger Erikstad (Bjørnars mor ) og seilte 2 av mesterskapets 3 dager, og ble veldig interessert i båttypen.

Utpå høsten ringte daværende eier av NOR 81 og spurte om jeg ville kjøpe båten hans, og jeg reiste til Sarpsborg og hentet den med det samme.

Første seilas i egen 2,4m ble Frostbite i Marstrand i desember samme år, hvor jeg ble kjent med bl. andre Peter Norlin og Stellan Berlin. Etter det seilte jeg alle NC hvert år fram til høsten 2013, samt så mye jeg kunne i Sverige.

Hvilken båt seiler du og hva slags utstyr benytter du?

Jeg seiler NOR 114 som er en Norlin mk. III, bygget 2004 med Divinycell som kjernemateriale. Båten var kjøpt til Norge som ny, men lite brukt før jeg kjøpte den 2009. Jeg har bygget ned kjølen til d= 999 mm, laget lettere dørk og pedaler, og fjernet alt jeg ikke behøver om bord, og byttet det meste av tauverk til tynnere og bedre. Jeg har også byttet de viktigste blokker og cleat til Harken. Dessuten har jeg skiftet undervantene til 2,5 mm dyform wire. Jeg seiler med stramme undervant, så de får større påkjenning enn i de båtene som seiler med slakke undervant.

Jeg seiler bare med North-seil siden det er det jeg er vant til. Da slipper jeg å bruke tid på å lære meg andre seil.

Av instrumenter har jeg vindexpil og et Tacktick-micro-kompass. Kompasset stiller jeg på “tacktics” for da viser det bare kurs til vindøyet, slik at jeg bare behøver å huske høyeste og laveste kurs, og den er det samme på begge halser.

Hva skal du seile i 2015 og hvilke mål har du satt deg?

Jeg skal seile/trene mest mulig i år, og hovedmålet er å finne den gode følelsen det er å kjenne at båten seiler perfekt av seg selv og jeg bare “sitter på” og koser meg, og vindskiftene bare kommer perfekt. Om jeg i tillegg er heldig med startene, regner jeg med å ta medalje (helst gull) i NM, bli topp 5 i Nordisk og topp 10 i VM.

Jeg regner med å være med på alt 2,4m-seiling i Norge og mest mulig i Sverige for å få start-trening. I tillegg blir det VM i Finland.

Hvorfor mener du andre bør seile 2,4mR?

Jeg er i prinsippet i mot å “tvinge” andre til å seile noe de ikke er interessert i, men 2,4mR har så mange fordeler at jeg vil oppfordre alle til å prøve.

For meg er hovedgrunnen at jeg kan seile alene og ikke behøver å skaffe mannskap. Dessuten får jeg full tilbakemelding direkte til meg selv hele tiden når jeg seiler.

Båten er liten, billig og lett å håndtere, transportere og eksperimentere med, billig i vedlikehold og ingen kan “kjøpe” seg til gode resultater, slik det er mulig i andre større båter.

Dessuten er det et veldig godt miljø i klassen; alle seiler alene i sin båt, og har etter seilasene behov for og mulighet til sosialt samvær med de andre seilerne.

NOR 114 Harald

 

 

Share this Post