Slaget om Hafrsjord

Ronnyt/ september 1, 2016/ Rapporter fra regattabanen

NM 2,4mR 27.-28. august 2016 i Stavanger

Tjuetre skippere var samlet på historisk grunn og skulle gjøre opp i vennskapelig dyst om hvem som var den beste til å seile 2,4mR i 2016. Seilasene foregikk i Hafrsfjord, som er kjent for et mer berømt slag mellom vikinger. Stedet er nå et populært utfartssted for turgåere, joggere og badende. Nærmeste nabo til de seilende var monumentet Sverd i fjell. Mens seilerne konsentrerte seg om vindretning, vindstyrke og posisjoner i forhold til hverandre, fikk deltagerne i Stavanger Maraton noe å hvile øynene på når de passerte forbi regattabanen på nært hold.

Vinneren av slaget og Norgesmester i 2016 ble Harald Rolfsnes fra Røyken Seilforening. Det var stor geografisk spredning på deltagelsen i årets NM. På de 8 første plassene kom det seilere fra 7 forskjellige seilforeninger.

image
Det var Trond Atle Huth fra arrangørforeningen som kom på ideen om å arrangere NM i disse omgivelsene. Han fikk med seg klasseklubben. Seilforeningen 1928 tok på seg ansvaret som arrangør i godt samarbeid med Gandsfjord seilforening og Sola brettseilerklubb. Noen var nok litt skeptiske til ideen men nå i ettertid er vi sikre på at det var et bra sted for seiling. Mange fikk oppleve regattaseiling på relativt nært hold. En stor fordel med valget av sted var at det foregikk svært lite trafikk av andre båter, og dermed slapp vi å få store bølger fra andre sjøfarende, Noe som ofte kan være plagsomt i lite vind.

På lørdagen hadde vi strålende varmt vær, men for seilerne og arrangørene ble det en utfordring med vindforholdene. Vindretningen og styrken varierte en god del, så bøyebåten fikk det travelt med flytting av rundingsmerker. Vindstyrken lå på omtrent 4 knop. Det hadde vært ønskelig med noe mer. Spesielt på siste seilas lørdag var det store endringer på vindretning underveis. Slike forhold er vanskelig både for seilere og arrangører. Arrangørene begynner å lure på om det vil være rett og annullere. For seilerne blir spørsmålet; hvilken banehalvdel vil lønne seg nå?

Vi fikk gjennomført 4 seilaser på lørdagen. På kvelden var det årsmøte og fest i den nå nedlagte offisersmessa på området ved den gamle sjøfly terminalen. Stedet egnet seg godt til formålet. Søndagen hadde Yr lovte oss 3 m/s vind, men den dukket aldri opp. Seilerne var tålmodige og ventet og ventet, men det kom bare noen små blaff med vind fra forskjellige retninger, så kl 13.15 på søndagen ble det hele avsluttet med organisert tauing av båter inn igjen til basen ved den gamle sjøflyterminalen på Sola.

Dugnadsgjengen gjorde en gedigen innsats for å få dette til. Vasking av nedstøvede lokaler, fendring av en forfallen brygge, snekring av trapp, flytting av flytebrygger, utlegg av bøyer og mye mer.

Det var bare hyggelige og positive kommentarer å få fra de involverte underveis og etter arrangementet. Her er noen klipp fra kommentarer på facebook:
• Vi fra Ålesund takker hjerteligst for ei fantastisk helg.
• Takk for arrangementet! Dere har gjort en kjempejobb
• Takker for ett fantastisk arrangement 🙂

Initiativtageren, Trond Atle Huth skriver på sin facebookside: Jeg vil takke alle frivillige mannskap, seilforeninger, redningsselskapet, Sola kommune, Avinor og ikke minst alle som tok turen hit til Stavanger. Tusen takk for hjelpen alle i sammen!

Terje Rise
Seilforeningen1928

Share this Post