Referat fra NC1/NoM/AIC i Ålesund

Trond Sverre Førde/ juni 7, 2019/ Ukategorisert/ 0 comments

Ålesunds Seilforening inviterte til treningsleir, NoM, NC 1 og AIC første helga i mai. I Megan Pascoe som trener hadde ÅS skutt gullfuglen og det var 2 gode dager sammen med henne, selv om det inn imellom både snødde og blåste i meste laget.

Jeg mener vi denne gang bruker et uredigert referat, skrevet av den svenske klasselederen Sven Asklund. Ola Herje jr.

NoM, Ålesund. Norge

Referat Träning 2–3/5 och Nordiskt Mästerskap 4–5/5 i Ålesund

Du måste åka till Ålesund om du inte varit där tidigare, det är en fantastisk natur och charmig stad, så sade många till mig, inte minst min bror, Hans. När tillfället kom att dela transport så bestämde jag mig för att anmäla mig utan att kolla väderprognosen. Prognosen var nordlig vind 10–12 m/s, snöfall, 4 grader på dagen och minus på natten. Nu blev vädret något bättre, med blandade snö- hagel- och regnskurar, lite mindre vind och ibland stack till och med solen fram.

Träningen leddes av Megan, halva dagarna var genomgångar på land och andra halvan övningar på vattnet. Det som Megan bl.a. gick igenom var starter, regler vid kryssmärket, rundningar, segling i stora fält och segeltrim. Hennes huvudbudskap var, ha alltid en plan och var beredd att revidera den. Övningarna på vattnet var starter (3 minuter) där startsignalen var varningsskott i nästa start. Efter var tredje start ett kort race, kryss/läns och upprundning av startbojen. Ett mycket effektivt upplägg med många starter och race. Megan filmade starter och olika situationer som hon sedan visade och kommenterade i land.

Regattan, Nordiskt Mästerskap, började med fem seglingar på lördagen med vind NNV ca. 9–10 m/s. Med denna vindriktning ligger regattaområdet i lä av land med höga berg som gav en mycket turbulent vind med drastiska vindkantringar och byar, där jag hade svårt att avgöra om det var en beständig vindkantring eller bara en tillfällig vindändring. Det blev en hel del onödiga slag och resultat därefter.

Söndagens tre seglingar gick i vind som vridit mot väst ca 6–7 m/s. Med denna vindriktning blev vinden stabilare och vi slapp de slumpmässiga vindkasten. Dagens startlinje som var lång, låg rejält snett med läfördel så det blev trångt vid lämärket. Jag lyckades göra bra starter de två första seglingarna och ledde den andra seglingen ända till sista länsen då Harald gled förbi i lovart och Fia i lä, hon knep också första platsen i racet.

Sammanfattningsvis är det värt den långa resan att åka till Ålesund, naturen med fjord, öar och höga berg är fantastiskt vacker även när det ligger snö på bergstopparna.

Sven Asklund

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*