Så er turen kommet til Klassekapteinen i Ålesund Inge Almås

Bjorno/ mars 8, 2015/ Ukategorisert

inge

HVORDAN BLE DU INTRODUSERT FOR 2.4mR ?

Den første 2.4 jeg så, var en som jeg kom over på ferie et år. Det må ha vært midt på 90-tallet en gang, men jeg husker ikke hvor det var. Jeg har hatt bobil i mange år og det var på en av disse turene jeg kom over båten. Jeg husker at jeg tenkte at den så morsom ut, men at den sikkert var beregnet på barn og ungdom. Jeg syntes det var synd, da jeg godt kunne ha tenkt meg en slik båt. Seilinteressen ble tidlig vekket hos meg og min tvillingbror Kjell. Vi bodde helt nede ved sjøen og våre første flåter begynte vi å bygge allerede i 8 årsalderen. Senere ble det diverse færinger med seil. Den episoden jeg husker best fra den tiden, var at vi på ”fri mandagen” etter komfirmasjonen skulle få seile gamle ”Valhalla” helt alene. ”Valhalla” var eid av et søskenbarn av oss, hun var en krysser på rundt 30 fot, og var rigget med noen gamle drakeseil.

Nå var interessen for seiling for alvor vekket, og de neste årene seilte vi både 12,5 kvm., krysser og drake. Vi deltok i noen regattaer, men siden vi var selvlærte, var det litt skremmende å blande seg med de eldre og etablerte seilerne. Jeg husker at jeg satt å leste seilregler mens broderen roret på mine anbefalinger. Nervene var nok på høykant foran hver start. Etter hvert tok jobb og familie over for noen år.

I 2009, 25 år etter at jeg la seilingen på hylla, traff jeg på Pål i Nørvevika. Jeg spurte litt løst og fast om båter og om hva som eventuelt var til salgs. Pål ville ha meg til å se på en 12,5 kvm , mens jeg var mer interessert i den lille båten som stod borte ved krana. Jeg hadde vært og sett på båten en uke tidligere, og min nysgjerrighet var vekket på ny. Noen dager etter møtet med Pål kjøpte jeg NOR88 av Pål, Ola og Jan Atle uten så mye som å ha prøvd båten. Etter et par turer med båten var jeg frelst. Jeg fikk god oppfølging av de tre nevnte herrer, så jeg fikk både båt og et godt miljø på kjøpet.

I 2010 debuterte jeg i AIC-en i Ålesund, og siden har jeg prøvd å få med meg flest mulig av de ”store regattaene”. Som brannmann har jeg en del helgejobbing, som igjen gjør at jeg ikke får delta på alle NC-ene.

 

HVILKEN BÅT SEILER DU OG HVA SLAGS UTSTYR BRUKER DU?

 

Jeg kjøpte NOR88 i 2009 (91-mod.) og solgte den til Sverre Førde i 2012. I 2011 var det VM her i Ålesund og NOR88 måtte bygges om en del for at den skulle bli godkjent til mesterskapet. Jeg syntes at det ble for mye arbeid, så jeg bestemte meg for å se etter en ny båt. Valget falt på FIN153/ 2007 mod. Båten hadde gjort det godt på de regattaene den hadde deltatt på , den var lite brukt og skroget var helt fritt for skrammer. Det eneste som var dårlig var seilene, men til VM skulle jeg likevel kjøpe nye seil. Båten fikk NOR122 i seilet, og den har jeg hatt siden.

Alle seilene er kjøpt hos North Sails, og seilgarderoben er helt byttet ut etter at den kom fra Finland. I år skal jeg ta i bruk Velocitek, samt at jeg har montert ”trenings- slynge” for å ha muligheten til å sitte lenger frem i båten ved behov.

 

 

HVA SKAL DU SEILE I 2015 OG HVILKE MÅL HAR DU SATT DEG ?

 

I år skal jeg seile VM i Rauma, NoM/AIC i Ålesund og NM i Røyken. Når det gjelder NC regattaene, er det jobb turnusen som avgjør hva jeg kan delta på.

Hvert år har jeg hatt en tur til Sverige for å seile, men i år er det ingen helger som passer. To treningssamlinger på hjemmebane blir det også tid til. Hittil i år har det blitt seks treningsturer på sjøen alene og sammen med Ola.

Når det gjelder ambisjoner, så er det å ha stigning utover i hver regatta. Jeg er ikke så mye på ”hugget” i startene, så dermed blir utgangspunktet dårlig for å hevde seg blant de beste. Et av mine mål i år må bli at jeg skal forbedre startene mine. Et annet mål er å nærme meg midtsjiktet i regattaene samt å ligge over der på et og annet race. På hjemmebane har jeg også noen konkurrenter som det skulle vært artig å oftere vise dem hekken til NOR122. For meg er seiling rekreasjon der det er viktig å ta et steg i gangen og ha det gøy mens jeg holder på.

 

HVORFOR MENER DU ANDRE BØR SEILE 2.4mR ?

 

Jeg mener at andre bør seile 2.4 for å oppleve helheten med seilingen. Seiler du med andre, så har du som oftest noen få oppgaver du skal konsentrere deg om, dermed får du ikke med deg helheten. Alle oppgavene i en større seilbåt er viktige, men i en 2.4 gjør du alle oppgavene alene. På gode dager med jevn vind kan du få en følelse om at du er i ett med båten, en følelse jeg ikke har hatt i andre båter. Du blir aldri utlært i en 2.4, her er alltid noe å hente på trim og taktikk. Båten er trygg og artig å seile selv i hard vind. Båten krever lite vedlikehold og den er lett å lagre. Utgiftene til båten er overkommelig for de fleste og du er ikke avhengig av mannskap for å komme deg på sjøen. For meg teller det også at båten har et ”klassisk” preg  så gjør at jeg alltid har lyst til å seile den. Den gir meg rett og slett SEIL GLEDE.

Til dere som lurer på å prøve en slik båt, det er ingenting å vente med, ta kontakt med oss, vi har båter som kan seiles.

 

Share this Post